Geplaatst op 06-01-2022
Glucosamine is voor veel mensen een onbekend woord. Bij mensen die last hebben van reuma of artrose zal het ongetwijfeld een belletje laten rinkelen. Glucosamine is een belangrijke bouwstof voor kraakbeen, waardoor het belangrijk is voor mensen die last hebben van reuma of artrose.
Veel mensen hebben dagelijks last van stramme spieren, pijn bij het bewegen of pijnlijke gewrichten. Voornamelijk ouderen, sporters en mensen die een fysiek zware arbeid verrichten zullen zich herkennen in deze symptomen. Vaak worden hier de termen reuma en artrose aan gekoppeld.
Glucosamine is een eiwit en bouwstof voor het kraakbeen, dat in ons lichaam wordt aangemaakt. Kraakbeen is het zachte weefsel dat tussen de gewrichten zit, waardoor de botten soepel kunnen bewegen. Een gewricht bestaat uit minimaal twee botten die met elkaar bewegen. Op de plaats waar 2 botten samenkomen en zo een gewricht vormen, vind je kraakbeen. Een beschadiging van het kraakbeen kan pijnlijke gewrichten veroorzaken.
Glucosamine draagt bij aan gezonde gewrichten doordat het aangetaste kraakbeen zal herstellen en nieuw kraakbeen kan opbouwen. Het zorgt dus voor de stevigheid en elasticiteit van het kraakbeen. Het komt voor in bijna alle weefsels in je lichaam en is een stof wat je lichaam zelf aanmaakt uit glucose en aminozuren.
Bij een verminderde hoeveelheid glucosamine vermindert de hoeveelheid kraakbeen in de gewrichten. Naarmate je ouder wordt, vermindert ook de aanmaak van glucosamine in het lichaam en neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Wanneer er te weinig glucosamine wordt aangemaakt, zal de stevigheid en veerkracht in het kraakbeen verminderen en verdwijnen. Hierdoor kun je stijfheid en pijn in de gewrichten ervaren. Vanaf een bepaalde leeftijd is het goed om glucosamine ter aanvulling te nemen. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid bedraagt 1500 mg, voor een gunstige invloed op de gewrichten en om het proces van afbraak te vertragen.
Het enzym bromelaïne, dat we terugvinden in de stengels en het sap van de ananas plant, helpt om proteïnen te verteren wanneer het samen met voedsel wordt ingenomen. Wanneer je het inneemt op een lege maag, kan deze stof werken als een middel dat ontstekingen bestrijdt. Dit zorgt voor het verminderen van de gewrichtspijn ten gevolge van artrose en zwellingen als jicht.
Er is een studie gemaakt die aantoont dat combinaties van enzymen die bromelaïne bevatten effectief kunnen zijn en een veilig alternatief kan vormen op geneesmiddelen die de ontstekingen bestrijden voor mensen die lijden aan osteo-artrose in de knie.
Is het je wel eens opgevallen dat als je ananas eet, dit kan branden of een tintelend gevoel geeft in je mond? Wat je voelt is het enzym bromelaïne wat een beetje eiwitten van je tongcellen afbreekt. Bromelaïne is een enzym wat van nature in ananas voorkomt. Het heeft twee voordelen: Het helpt bij de vertering van eiwitten uit het voedsel in de maag. Maar ruimt ook afvalstoffen van het immuunsysteem op, die vrijkomen bij een ontsteking. Juist deze afvalstoffen zorgen voor pijn en vermoeidheid. Bromelaïne kan dus verlichten bij jicht.
Het is belangrijk om je gewrichten soepel te houden, door het behoud van genoeg kraakbeen. Voor 50+ers, sporters en mensen met gewrichtsproblemen kan het geen kwaad om een supplement te gebruiken op basis van de lichaamseigen stoffen glucosamine en chondroitine. Mocht je last hebben van ontstekingen rond de gewrichten zoals jicht, dan adviseren wij bromelaïne, deze stof uit de stengels en het sap van de ananas.