Geplaatst op 26-12-2021
Je hersenen blijven zich tot na je 25e ontwikkelen. In de puberteit maakt die ontwikkeling een cruciale fase door. Een fase waarin pubers hun eigen identiteit ontdekken. Dat gaat niet altijd even makkelijk, want de emotionele hersengebieden ontwikkelen zich in een ander tempo dan de rationele hersengebieden.
Pubers kunnen soms de gevolgen van hun gedrag niet goed overzien en kunnen ook ontzettend chagrijnig zijn. Daarnaast verandert hun slaappatroon ook. Wanneer jij denkt dat het niet eens tijd wordt om naar bed te gaan, denkt jouw puber: waarom? Daarentegen kunnen ze in de ochtend maar moeilijk hun bed uitkomen. Door de chaos in hun hersenen raken ze van alles kwijt. Vergeet niet dat dit óók maar een fase is. Pubers zijn vaak niet bezig met gezond eten. Groente en fruit staat over het algemeen niet op hun prioriteitenlijstje. Wie pubers heeft, weet dat hun eetpatroon vaak niet heel gezond is, van snacks tot energiedrankjes.
Zodra jouw puber aan de middelbare school begint, is het basisschoolkind ineens verdwenen. In een kleine periode is je kind ineens een tiener met pukkels en vreetbuien. Pubers hebben een druk leventje. School, sport en sociale contacten daar is energie en concentratie voor nodig. Verder gebeurt er heel veel in hun lichaam. Meisjes beginnen met menstrueren, jongens krijgen de baard in de keel, haargroei. Kortom ze kunnen wel wat extra's gebruiken. Helaas wordt er vaak gekozen voor het snelle voedsel zoals snacks en drankjes met veel suiker. Terwijl het beter voor ze is om extra vitaminerijke voeding tot zich te nemen.
Er gebeurt veel in het brein van je puber en daarom kan het soms lastig zijn de concentratie te vinden en te behouden. B-vitamines en visolie spelen daar een belangrijke rol in. Zij ondersteunen het concentratievermogen en leerprestaties. 2 keer in de week vette vis eten of een aanvulling met omega 3 helpt jouw puber de concentratie en leerprestaties te verbeteren. B- vitamines zorgen ervoor dat de juiste energie uit de voeding in de cellen terecht komen. Dit heeft invloed op het hele lichaam en zorgt voor een gezonde geest.
Pubers met een donkere huid, of pubers die veel binnen zitten worden door de Gezondheidsraad geadviseerd dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Vitamine D haalt calcium en fosfor uit de voeding, wat zorgt voor sterke botten en tanden.
Ijzer kan voor meisjes die menstrueren een belangrijke toevoeging zijn. Ijzer is betrokken bij het transport van zuurstof in je lichaam. Als je een ijzertekort hebt, merk je dit meteen door middel van vermoeidheid. Ijzer is ook betrokken bij verschillende processen in de hersenen, lichaamscellen en het immuunsysteem.
Het mineraal magnesium is betrokken bij heel veel processen in het lichaam. Het zorgt vooral dat alle processen in het lichaam goed verlopen en geven zo rust. Rust in het hoofd en rust in de spieren. Magnesium helpt bij stressgevoelens. Het zorgt voor zuurstoftoevoer naar de hersenen te en helpt de spieren te ontspannen. Dit is niet alleen prettig bij spierpijn na het sporten, maar ook bij groeipijn.
Wil je het liefst een zo compleet mogelijk voedingssupplement, kies dan voor multivitaminen speciaal voor tieners. Een multivitamine bevat voedingsstoffen als essentiële vitaminen, mineralen en vis vetzuren. Dan weet je zeker dat jouw puber krijgt wat hij of zij nodig heeft voor een gebalanceerde levensstijl.