Geplaatst op 22-03-2022
Alles, van tandenknarsen tot hikken, is een indicatie dat je gestrest bent. Stress beïnvloed je lichaam op veel manieren. Als je er niks aan doet, kan het grote gevolgen hebben voor je stemming, emoties en lichaam. Het zal helpen als je de signalen kan herkennen en zo snel actie kunt ondernemen om jouw gezonde en gelukkige leven terug te krijgen.
Stress kan vermoeiend zijn. Als je gestrest bent, geeft je lichaam hormonen af om je te helpen sneller te handelen en te reageren. Je hartslag versnelt en je ademt sneller. Dit is prima als je moet bewegen, maar als je lichaam constant voorbereid is op gevaar, kan deze constante belasting extreem vermoeiend zijn. Wanneer je vaak wakker ligt ’s nachts en aan het piekeren bent is dit een signaal van stress. |
Wanneer je merkt dat je ’s nachts aan het tandenknarsen bent, is dat een teken dat je onderbewustzijn moeite heeft om los te laten. Wanneer je eindelijk in slaap valt, gaat je onderbewustzijn verder waar je bewuste geest was gebleven. Zo blijf je onbewust piekeren over problemen en dit uit zich dan via je mond. Tandenknarsen kan gebitsproblemen, kaakpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Stresshoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd, wordt veroorzaakt door stress. Veel volwassen ervaren deze hoofdpijn die pijn geeft aan beide zijden van het hoofd en vaak doortrekt naar de nek en schouders. Je zit letterlijk en figuurlijk vast.
Je weerstand begint in je darmen, je herkent deze zin vast wel. Je darmen zijn niet alleen belangrijk voor je lichaam, maar hebben ook een connectie met je hersenen. De constante communicatie tussen je darmen en hersenen kunnen zich uiten in buikklachten. Als je iets heel erg spannend vindt kan je de spanning voelen in je buik. Stress kan zich uiten in buikpijn of spijsverteringsproblemen.
De hik associeer je niet snel met stress of angst, maar de hik kan juist optreden in stressvolle situaties. Doordat je ademhaling anders door je middenrif gaat tijdens stress kan de hik optreden.
Maagpijn, krampen, boeren, opgesloten wind, brandend maagzuur, diarree en constipatie kunnen allemaal stres gerelateerd zijn. Als je merkt dat je last hebt van deze klachten in combinatie met stress is het raadzaam contact te zoeken met een professional die je verder kan helpen.
Je hersenen moeten de stress kwijt, de uitlaatklep die gebruikt wordt kan je via je manier van eten gaan. Het komt vaak voor dat mensen die gestrest zijn te veel, te weinig of ongezond eten. Als je in een tijdelijke stresssituatie zit kun je je eetlust verliezen. Dit komt omdat het deel van de hersenen dat de hypothalamus wordt genoemd, een hormoon produceert wat de eetlust onderdrukt. Wat vaker voorkomt is dat chronische stress het tegenovergestelde effect heeft. De hersenen geven cortisol af om ons te helpen omgaan met stress, cortisol verhoogt je eetlust. Vooral voor suikerrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Als je goed op de signalen van je lichaam let, zul je merken dat het veel moeilijker is om suikerhoudend of koolhydraatrijk voedsel te weerstaan als je gestrest bent. Deze voedingsmiddelen worden niet voor niets fastfood genoemd. Veel mensen die stress ervaren hebben vaak weinig tijd, wat de aantrekkingskracht van fastfood vergoot. |
Wanneer je het gevoel hebt gestrest te zijn en hier klachten van ondervindt is het belangrijk je bewust te worden van deze klachten en hier iets aan te doen. Dit kan door je leefstijl aan te passen of door hulp te zoeken bij een professional. Onze "huisblogger" Ineke Eebes van Holy Mayo kan je alles vertellen over hoe je met voeding, leefstijl en supplementen een optimale gezondheid bereikt.