Geplaatst op 01-04-2022
Waar herken je je het meeste in? Moeilijk in slaap kunnen komen of herken jij je meer in het niet kunnen doorslapen? De meeste mensen zullen antwoorden met het laatste. Het niet kunnen doorslapen is een probleem waar veel mensen zich in zullen herkennen.
De naam biologische klok komt je vast bekend voor. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde werken je organen volgens een 24-uurs klok.
Je organen bereiken op een bepaald moment van de dag een piek. Dat betekent dat ze op dat moment het hardst aan het werk zijn. Wanneer je 's nachts wakker wordt kan dit een teken zijn dat er iets niet goed is met één van je organen. Het goede nieuws is dat hier wat aan te doen is, als je maar weet op welk tijdstip jij altijd wakker wordt.
Als je het moeilijk vindt om op dit tijdstip in slaap te vallen, kan dit verband houden met je schildklier en bijnieren. Deze klieren zijn verantwoordelijk voor verschillende functies in je lichaam, maar je bijnieren staan vooral bekend om de productie van cortisol. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties. Cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten.
Normaal gesproken zou de productie van cortisol rond deze tijd eigenlijk moeten vertragen, maar factoren zoals stress werken dit tegen. Als je een lange, stressvolle dag hebt gehad, kan je aanmaak van cortisol doorgaan, wat betekent dat je om 22.00 uur nog steeds klaarwakker bent en waarschijnlijk heel moeilijk zult inslapen.
Uiteindelijk zullen je bijnieren vermoeid raken door de grote vraag naar cortisol. Dit zorgt ervoor dat je schildklier harder moet gaan werken.
Je schildklier zorgt voor de productie van hormonen en het reguleren van je metabolisme. Als je schildklier uit balans raakt, heeft dit invloed op de hormoonspiegel. Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld opvliegers. Tussen 21.00 uur en 23.00 uur gaat je lichaam over in ruststand. De productie van melatonine wordt opgevoerd en zal ervoor zorgen dat je moe en slaperig wordt. Wanneer je slaapproblemen ondervindt is het belangrijk mee te gaan met het ritme van je lichaam. Geef toe aan de vermoeidheid en ga geen dingen meer doen die de vermoeidheid tegen gaan. Leg bijvoorbeeld je telefoon aan de kant. Verder is het belangrijk rekening te houden met je voeding, of beter gezegd, wanneer je je voeding nuttigt. Eet bijvoorbeeld na 19.00 uur niks meer. |
Je maag hoeft dan niks meer te verwerken en kan dan over gaan op de ruststand. Daarnaast is het belangrijk zo min mogelijk vette en suikerhoudende voedingsmiddelen te eten. Dit voorkomt grote schommelingen in je suikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat je geen grote energie piek krijgt en vervolgens ook nog een dip. Cafeïne is ook zoiets. Cafeïne geeft je een opwekkend gevoel, dit wil je niet als je op het punt staat naar bed te gaan. Drink dan bijvoorbeeld alleen koffie in de ochtend.
Concentreer je liever op voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op de bijnieren. Probeer bijvoorbeeld spinazie of kersen. Zij zijn rijk aan antioxidanten. Ben je gewend om 's avonds een kop koffie te drinken? Kies dan eens voor een kop (kruiden)thee. Bijvoorbeeld lavendel helpt je te ontspannen.
Je bent nu uit je eerste slaapfase en staat op het punt dieper te gaan slapen. In deze fase kan je lichaam beginnen met het onderhoud. Als je na 23.00 uur nog steeds wakker bent, kan dit leiden tot hogere niveaus van ontsteking en verhoogde pijngevoeligheid.
Als je tijdens deze slaapfase toevallig wakker wordt, kan dit wijzen op problemen met je galblaas. Dit is een klein spijsverteringsorgaan dat gal opslaat en het na het eten in het spijsverteringskanaal afscheidt om je te helpen bij het afbreken van voedsel. Je galblaas is ook verantwoordelijk voor het emulgeren van vetten. Deze worden in je bloedbaan opgenomen en zorgen voor het verwijderen van de slechte cholesterol. Galblaasproblemen kunnen leiden tot galstenen. Vrouwen blijken over het algemeen meer last het te hebben van galblaasproblemen. Dit kan te maken hebben met een te veel aan oestrogeen.
Cholesterol kan zorgen voor de vorming van galsteen. Voeding speelt hierin weer een belangrijke rol. Wil je je galblaas gezond houden, vermijd dan zoveel mogelijk bewerkte en ongeraffineerde koolhydraten.
Benieuwd naar het tweede deel van de nacht? Dat lees je in het volgende blog. Voor nu, slaap lekker!