Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Kleuren uit de natuur - blog Ineke Eebes

Geplaatst op 27-08-2021

Kleuren uit de natuur

'Nature is so smart, it put the medicine inside the food....'

Nu onderhand duidelijk geworden is dat er een relatief kleine groep mensen een risicofactor zijn voor complicaties van Covid merk ik dat met de komst van het najaar en nieuwe mutaties de spanning weer stijgt. Daarom wil ik, voordat het september is, aandacht besteden aan preventie. En wel met stofjes die wellicht door veel mensen een beetje onderschat worden.

Dat we allemaal vroeg of laat in aanraking komen met Covid is niet te vermijden. Het merendeel gaat hier niets van merken omdat onze detox en afweercapaciteit goed is. Dat sommige mensen te kampen krijgen met een ernstig ziekteverloop en complicaties is, helaas, niet altijd te vermijden. Maar vaak ook wel.

Met het najaar inzicht ben ik mij gaan bijscholen hierin. Tijdens de training viel meteen iets op. Zowel op het gebied van preventie én herstel kwam er steeds een woord terug: 'Flavonoïden'. 

Wat zijn flavonoïden?

Flavonoïden zijn de plantbestanddelen die kleur geven aan groente en fruit. Er zijn er meer dan 4000 soorten en ze hebben uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Bekend is dat ze werken als anti-oxidant en daarmee dus onze weefsels beschermen tegen oxidatieve schade, maar ze doen meer. Ze hebben een ontstekingsremmend effect, beïnvloeden de werking op opname van andere stoffen zoals vitamine C en zink, gaan aderverkalking en de klontering van bloedplaatjes tegen, ondersteunen de leverfunctie en ga nog maar even door.

Daarnaast hebben ze een belangrijke rol in ons afweersysteem bij virale of bacteriële infecties. Over een paar van die belangrijke functies wilde ik het in dit artikel hebben.

Zinkionoforen

Zink wordt onder andere gebruikt bij een actief immuunsysteem. Voor de juiste werking bij het afweersysteem dient het ín de cel te komen. Daar kan het meehelpen het virus te remmen. Om zink de cel binnen te krijgen hebben we 'zinkionoforen' nodig. Dit is waarom Hydroxychloroquine door artsen gebruikt werd met succes, tot dit niet meer werd toegestaan. De functie was om zink de cel in te krijgen. Niet getreurd! De natuur heeft zelf zinkionoforen. Ze zitten in flavonoïden. Quercitine bevat deze ionoforen bijvoorbeeld en polyfenolen uit groene thee heeft ze ook.

Goed om te weten: een van de deficiëntie symptomen van zinktekort is reukverlies. Ook een van de symptomen van Covid-19.

Natuurlijke ontstekingsremmers

Een actief immuunsysteem kost heel veel energie. Vandaar dat wanneer je ziek of herstellende bent, je moe bent. Dit is logisch. Wanneer je ziek bent, wat feitelijk een ontgifting dus helingsproces is, ga je dus niet sporten, reproduceren en zelfs vaak niet eten. Je bent soms wat down en niet zo gezellig. Het immuunsysteem is efficiënt en spaart op luxe dingen die je toch niet per se nodig hebt. Alle energie mag naar het immuunsysteem. Op dit moment wil je níet je immuunsysteem gaan remmen. Die heb je juist hard nodig.

Wanneer wil je het immuunsysteem wel tot rust brengen? Dat is wanneer je maar niet fit wordt. Het virus is uit je lichaam, maar je immuunsysteem komt niet tot rust. Beetje snot, beetje hoest, beetje koorts, beetje moe... Allemaal nét niet.

Er zijn flavonoïden die heel geschikt zijn om in te zetten als natuurlijke ontstekingsremmers. Deze kun je ook heel goed preventief inzetten in supplement vorm. Flavo's uit voeding heeft natuurlijk de voorkeur. De belangrijkste hiervan zijn: Resveratrol, curkumine, EGCg (groene thee) en quercitine.

Kurkuma-Oregano-Quercetine complexQuercetine

ResveratrolResveratrol

Dan is er nog een die heel interessant is als ontstekingsremmer en antioxidant, omdat het ook nog de hersenen beschermt tegen schade. Dit is astaxantine. De roze, gele en oranje kleuren uit de natuur. Astaxantine behoort tot de meest krachtige antioxidanten van de natuur (1).

Deense studie

In een Deense studie (2) kon worden vastgesteld dat een dagelijkse consumptie van flavonoïden de kans op sterfte door kanker en hart- en vaatziekten opvallend verminderd. Dit is niet de eerste keer dat het positieve effect van bioflavonen op kanker en cardiovasculaire ziekte is aangetoond, maar het is wel de eerste keer dat het werd gezien in zo'n groots opgezette studie. Een optimale dosis flavonoïden lijkt rond de 500 mg per dag te zitten. "Als je op een dag een kopje thee, een appel, een sinaasappel, 100 gram bosbessen en 100 gram broccoli eet, heb je 500 milligram flavonoïden gegeten."

Supplementen

De beste preventie tegen complicaties van welke toxische belasting of infectie dan ook is een gezond en gevarieerd voedingspatroon, beweging, zonlicht en meditatie. Zorg dat je zoveel mogelijk verschillende groenten en fruit eet. Gebruik veel kruiden bij je maaltijden. Drink water (met mineralen) en eet biologisch. We leven helaas in een toxische wereld dus het gebruiken van supplementen is vaak niet eens meer een luxe, helaas.

De meeste supplementen kun je tijdelijk in nemen, wanneer gezond leven er even bij in schiet of wanneer je al onderliggende problemen met je gezondheid hebt.

Astaxanthine complex

Astaxanthine

Zink

Zink

Wat ik naast zink wel aanraad om standaard te gebruiken, zeker wanneer de 'R' weer in de maand zit is vitamine D. Vitamine D is cruciaal bij een gezond afweersysteem. Vitamine D zorgt dat een ontsteking niet uit de hand loopt. Een hyperinflammatie (een overactief Immuunsysteem) noemen we dat. Het is een soort regelneef die de boel in toom houdt.  Een optimale vitamine D status is een van de grote spelers in het voorkomen van complicaties.

Ineke Eebes

Bronnen:

  1. Astaxantine
  2. De positieve effecten van flavonoïden op kanker en hart- en vaatziekten
Disclaimer:
Mijn adviezen en inzichten vervangen geen professioneel advies van een arts. Heb je last van langdurige restklachten na een infectie met Covid-19 dan adviseer ik eerst het advies in te winnen van een orthomoleculair specialist voordat je supplementen gaat innemen. Ook bij ernstig ziekteverloop is een arts de eerste te raadplegen.

 

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen