Zweethanden: wat kun je eraan doen?
We hebben allemaal wel eens last van zweethanden. Als het warm weer is, als je een belangrijke afspraak hebt of juist als je in een stressvolle situatie zit. Als je echter te veel last hebt van zweethanden kun je hier gelukkig iets aan doen.
Waarom krijg je zweethanden?
Zweetklieren zorgen ervoor dat je lichaam warmte kan afvoeren. Zweetklieren komen het meeste voor op je handpalmen, voetzolen, voorhoofd en oksels. Stress, spanning en emoties kunnen ervoor zorgen dat je veel zweet, net als intensief bewegen, warm weer, alcohol en pittige voeding. Hoe jonger je bent hoe meer je zweet, naarmate je ouder wordt zweet je minder. Zweten kan ook een andere oorzaak hebben, zoals een overactieve schildklier, overgewicht, diabetes of de overgang.
Stinken zweethanden?
Zweet is geurloos, het bestaat voornamelijk uit water en zout. Pas als er bepaalde bacteriën met het zweet in contact komen ontstaat er een zweetgeur. Je oksels en je voeten zitten vaak ingepakt in kleding of schoenen waardoor de bacteriën het er prettig vertoeven vinden. Je handen zullen dus niet snel naar zweet geuren, aangezien deze meestal niet ingepakt zitten.
Wat kun je eraan doen?
Ondanks dat het niet geurt kunnen zweethanden erg lastig zijn omdat je je ervoor schaamt. Er zijn verschillende manieren die ervoor kunnen zorgen dat je minder zweet:
- Talkpoeder
Een snelle oplossing is een beetje talkpoeder aanbrengen op je handen. Talk neemt overtollig vocht op en vermindert het zweten tijdelijk. Deze oplossing is slechts van korte duur, maar kan wel handig zijn in sommige situaties.
|
|
- Aluminiumzouten
Aluminiumzouten op je huid verminderen zweten en worden regelmatig gebruikt bij overmatig zweten. Je kunt een crème gebruiken met aluminiumchloride of aluminiumhydroxychloride. Je brengt het middel gedurende 2 tot 5 dagen achter elkaar ’s avonds aan op een schone en droge huid en gaat daarna slapen. De volgende ochtend was je je handen goed af. Je hoeft het dan nog slechts één tot drie keer per week aan te brengen om veel minder last te hebben van zwetende handpalmen.
|
|
- Dermatoloog
Een dermatoloog kan je met diverse behandelingen helpen. Bij iontoforese blokkeren elektrisch geladen deeltjes (ionen) de activiteit van de zweetklieren. Het effect houdt een aantal dagen aan en bij regelmatig gebruik verandert de zweethoeveelheid opnieuw naar een normale standaard. Bij botoxbehandelingen worden de zenuwuiteinden naar de zweetklieren geblokkeerd, waardoor er minder zweet geproduceerd wordt. Na 6 à 9 maanden is het effect uitgewerkt en gaat de zweetproductie weer zijn normale gang. Je dermatoloog kan samen met je op zoek gaan naar een behandeling waar je het meest baat zult hebben.
|
|
Snel van je zweethanden af? Wij hebben de producten die je zoekt.